Sorteer op
 • Matroesjka gelukspoppetje
  Matroesjka gelukspoppetje

  Geluksmatroesjka in verschillende vrolijke kleuren. Een geluks matroesjka is ongeveer 18 mm groot en worden per stuk assortie kleur geleverd,

  Deze geluksmatroesjka is erg leuk aan een kaartje, om een cadeautje mee te versieren,…

  € 0,40
 • Handgemaakt porseleinen matroesjka gelukspoppetje
  Handgemaakt porseleinen matroesjka gelukspoppetje

  Handgemaakt gelukspoppetje matroesjka van oranje porselein. Deze handgemaakte gelukspoppetjes maken ze op de dagbesteding en elk gelukspoppetje is daardoor net iets anders maar wel met dubbel geluk!
  Deze geluksmatroesjka is…

  € 1,49
 • Paars gelukspoppetjes matroesjka van porselein
  Paars gelukspoppetjes matroesjka van porselein

  Paars porseleinen gelukspoppetje van ongeveer 27x14 mm. Deze gelukspoppetjes worden op de dagopvang voor mensen met een beperking gemaakt (MVO) en zijn dus stuk voor stuk unieke gelukspoppetjes.

  Van deze handgemaakte…

  € 1,49
 • Matroesjka gelukspoppetjes sleutelhanger met "bedankt"
  Matroesjka gelukspoppetjes sleutelhanger met "bedankt"

  Matroesjka sleutelhanger met de tekst "bedankt".

  Een lief gelukspoppetje als klein bedankje aan iemand of op een feest.

  € 1,55
 • Een nieuw jaar gelukskaartje
  Een nieuw jaar gelukskaartje

  Gelukskaartje van 10.5x7.4 cm voor prachtige wensen!

  Voor een jaar volgeluk

  gezondheid

  zon

  warmte

  liefde

  samenszijn

  vogeltjes die fluiten

  geluksmomentjes

  knuffels

  kopjes koffie

  wandelingen in de natuur

  een glaasje…

  € 0,50
 • Gelukskaartje voor iemand die zich alleen kan voelen
  Gelukskaartje voor iemand die zich alleen kan voelen

  Een gelukskaartje voor iemand die zich soms een beetje alleen voelt en die je een steuntje in de rug wil geven. Dit gelukskaartje is ongeveer 10.5x7.4 cm. Leuk als je er ook nog een houten gelukspoppetje matroesjka of een…

  € 0,50
 • Zwart gelukspoppetje matroesjka
  Zwart gelukspoppetje matroesjka

  ZWART PORSELEINEN GELUKSPOPPETJE MATROESJKADeze handgemaakte gelukspoppetjes zijn van zwart porselein en worden gemaakt op de dagopvang voor mensen met een beperking bij ons iin het dorp.

  De maten van een gelukspoppetje…

  € 1,49

Matroesjka gelukspoppetjes

Matroeskja's, wie kent ze niet? De kleine poppetjes van groot naar klein. We hebben ze op een kaartje, maar ook leuk van hout. Er zijn verschillende kleuren houten gelukspoppetjes matroesjka leverbaar in onze shop. Ook hebben we een aantal speciaal voor ons ontworpen matroesjka's!

Betekenis van de matroesjka gelukspoppetjes

De Matroesjka betekenis; zij is van oorsprong een holle houten poppetje waarin meerdere kleinere houten poppetjes passen. Het in elkaar stapelen van de kleinere Matroesjka poppen in de grote moederpop wordt als symbool van fertiliteit en eeuwigheid gezien. Uiteraard bestaan er verschillende theorieën over de herkomst van de Matroesjka.

Uit het Latijn zou het woord Matroesjka afgeleid zijn van het woord Matrona, wat mama of gerespecteerde dame zou betekenen. Een andere theorie is dat de naam matroesjka afkomstig is van het Russische woord Matrjosjka, dat het koosnaampje is van Matrjona, een boerinnen naam. De oorscprong van de matroesjka ligt bij een tekenaar die een gelukspoppetje van zijn buurmeisje maakte, die een boerin was.

Maar ook zou een Baboesjka in Rusland een oud vrouwtje met een lange jas en hoofddoek zijn. Zij zou spullen op straat verkopen voor haar pensioen. In de laatste theorie die we konden vinden wordt beweerd dat de naam uit Japan komt en het eind van de 19e eeuw door een koopman naar Rusland is gebracht.

Is het matroesjka, matroeska of baboesjka

Hierover zijn de meningen verdeeld, de een schrijft het als gelukspoppetje matroeska en een ander matroesjka gelukspoppetjes. In het Russisch schrijf je матрёшка.

Dus als mensen het over een baboeskja gelukspoppetje hebben of waar wil  je een baboesjka poppetje kopen, dan hebben ze het over een oma gelukspoppetje, want baboeskja betekend namelijk grootmoeder. Het zijn dus 2 verschillende gelukspoppetjes!

 

© 2015 - 2024 Gelukspoppetjes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel