De betekenis van een gelukspoppetje

Een gelukspoppetje is een symbool van geluk en positieve energie. Het wordt vaak gezien als een klein cadeautje dat geluk en voorspoed brengt aan degene die het ontvangt. Het gelukspopje is niet alleen een fysiek object, maar heeft ook een symbolische betekenis. Het staat voor hoop, voorspoed en optimisme, bovendien versterkt het de positieve gedachten en intenties. Door naar een gelukspoppetje te kijken of vast te houden, word je herinnerd aan de kracht van geloven in geluk. Gelukspoppetjes zijn dan ook een populair cadeautje bij speciale gelegenheden of om zelf te kopen als een persoonlijke talisman. Er zijn verschillende gelukspoppetjes verkrijgbaar, van houten gelukspopjes tot sleutelhangers met een naam of tekst eraan. Hoe dan ook, het hebben van een gelukspoppetje kan een positieve invloed hebben op je gemoedstoestand en je eraan herinneren om te blijven geloven in geluk.

Er zijn heel veel verschillende gelukspoppetjes (wij hebben meer dan 250 verschillende!) zijn is het interessant om te kijken waar ze oorspronkelijk vandaan komen. De gelukspopes in de vorm zoals we ze nu kennen, hebben ieder hun eigen betekenis gekregen. Zoals bijvoorbeeld het geluks lieveheersbeestje het teken is geworden tegen geweld!

Deze lieve houten gelukspoppetjes zijn bedoeld als een eenvoudige talisman, die je goede dingen wenst als gezondheid en liefde. Want ze zijn dan misschien wel klein, juist daardoor staan ze voor de kracht van het kleine! In de jaren 70 (mijn jeugdjaren) kon je in de Chinese winkel al gelukspopjes kopen. Je kon ze daar per stuk kopen of in een zakje en we hingen ze toen al aan onze boekentas en sleutelbos. Vaak zitten ze ook gewoon bij iemand in de broekzak om een geluks poppetje bij je te hebben. De oorspronkelijke geschiedenis van de gelukspoppetjes gaat natuurlijk veel verder terug.

Wat is de symboliek van een gelukspoppetje?

De oorspronkelijke betekenis van de gelukspoppetjes kent verschillende versies; de ene versie zegt dat de gelukspoppetjes oorspronkelijk komen van de stam van de Maya's komen en dat ze deze cadeau gaven aan hun dierbaren, zodat deze het gelukspoppetje onder hun kussen kunnen leggen om tijdens de slaap de zorgen weg te nemen.

De andere versie van de oorsprong van de gelukspopjes is dat ze uit Bangladesch komen en dat er een gelukshangertje aan de kinderen wordt gegeven. Die kinderen zouden het geluks poppetje onder hun kussen leggen, ook om hun zorgen weg te nemen.

En in China is het weer anders, bij de Chinezen gaat het juist om het materiaal van het gelukspoppetje, waar is het van gemaakt? En niet zozeer om de "vorm" van het gelukspoppetje. De originele gelukspoppetjes zijn namelijk gemaakt van bamboe, een plant die in China wordt geassocieerd met kracht, voorspoed, feng shui, een lang leven en uiteraard geluk!

In Mexico heten de gelukspoppetjes wenspoppetjes en in Japan heten ze weer Kokeshi dolls of Kimmidolls, deze hebben dan een kimono aan en dragen de traditionele Japanse haardracht. 

Zowel in Guatamala als in Mexico dragen de mensen wensarmbandjes met kleine gelukspoppetjes er aan. Dit zijn de Chinitos de la Suerte, wat zoveel betekend als Lucky dolls of Fortune dolls, zoals we het Chinese gelukspoppetje kennen.

In Frankrijk zijn tijdens de eerste wereldoorlog ook gelukspoppetjes gebruikt. Dit waren kleine wollen gelukspoppetjes en werden aan de soldaten gegeven om weer veilig thuis te komen. Ze werden Nenette & Rintintin genoemd.

Waar ze ook vandaan komen, alle gelukspoppetjes hebben maar 1 doel en dat is een klein beetje geluk brengen. Iedereen zal blij zijn als ze dit kleinigheidje krijgen. Bijna iedereen kent ze ook, de kleine geluksbrengers!

Gelukspoppetjes als talisman

Het lijkt er dus wel op dat alle versies de zelfde gedachte hebben, een kleine gelukstalisman voor iedereen toegankelijk omdat het geen in geld uitdrukbare grote waarde hebben, alleen een echte gevoelswaarde. Dat past bij onze eigen visie is omdat we veel samenwerken met de dagopvang voor mensen met een beperking, alle geluk bij ons dus dubbel geluk is omdat we Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). 

Alle sleutelhangers worden gemaakt door mensen met een beperking en die worden daar superblij van. Het is echt een meerwaarde van onze gelukspoppetjes. En ze maken daar niet alleen de sleutelhangers, ieder doet wat ie kan op zijn eigen niveau. Zo kan de een prima tot 50 tellen en mag de geluks poppetjes per 50 verpakken en de kaartjes per 25 stuks. Een ander maakt de goodiebags die we mee sturen met gelukspoppetjes bestellingen als iemand daar voor kiest. En zo zijn er heel veel geluksartikelen (en nog meer handelingen) die daar de lieve aandacht krijgen die ze verdienen. Zo verspreid je met onze gelukspopjes dus dubbel geluk!

Vandaag de dag gebruiken we de gelukspoppetjes juist overdag, een klein gebaar, bijvoorbeeld als traktatie, bedankje bij afscheid op school, aan een sleutelbos, bij een kaartje aan een zieke of geboorte, grabbelton cadeautjes of bedankje bij een bruiloft. Leuke kleine cadeautjes, dus redenen genoeg om altijd deze kleinigheidjes op voorraad te hebben dan kun je altijd iemand blij maken, een klein gebaar, groot geluk! Dit is een klein kadootje met een groots gebaar. En behalve de originele houten gelukspoppetjes, zijn er ook echte zilveren en vergulde gelukspoppetjes en unieke gelukspoppetjes die we speciaal voor ons hebben laten maken, zodat u zeker weet dat u uniek geluk besteld!

En wat we steeds meer zien is dat er bij overlijden van een dierbare na de uitvaart bij de begrafenis of crematie een gelukspoppetje als aandenken mee wordt gegeven of bv dat iedereen een sleutelhanger met naam krijgt aan het gelukspoppetje, zodat de naam heel vaak wordt gezien. Het geeft dan dus ook veel troost.

Reizigers bevestigen deze gelukspoppetjes vaak aan hun backpack voor een voorspoedige reis, dus ook leuk om aan iemand te geven die een mooie reis gaat maken. We hebben daar bv leuke gelukskoffertjes voor, een wereldbol of een vliegtuigje.

Unieke gelukspoppetjes

Ontwerpster It`s a Mo!design is gevraagd om een serie kaarten te ontwerpen met deze leuke houten popjes. Maar daar is het niet bij gebleven. Nog steeds worden er leuke nieuwe hippe gelukspoppetjes artikelen bedacht door Mo en ons zodat er steeds nieuw geluk op de markt verschijnt!

Zo hebben we gelukspopjes-pennen, gelukspoppetjes notitieblokken, gelukskaartjes voor een geboorte, felicitatiekaartjes, beterschapskaarten en natuurlijk onze gelukspoppetjes sleutelhangers die we op maat voor je kunnen maken. Nu we ook de eigen unieke krasstickers hebben kan het voor de ontvanger ook erg leuk zijn om de boodschap op het gelukskaartje eerst weg te moeten krassen.

Er zijn "geluk ligt voor het oprapen" kaartjes. Deze kun je bestellen, er een gelukspoppetje aan maken en ergens neerleggen zodat je zeker weet dat die dag iemand een glimlach op zijn gezicht krijgt van een gelukspoppetje door jou ergens neergelegd!

Speciale betekenissen van geluk

Buiten de gewone gelukspoppetjes zijn er natuurlijk verschillende gelukspopjes die ook nog een speciale betekenis hebben:

Lieveheersbeestje: teken tegen geweld

Kikker: teken van vruchtbaarheid, maar ook voor rijkdom en voorspoed. In de Romeinse tijd gebruikte ze de kikker als een mascotte, ze dachten dat het kikkertje geluk bracht in je huis

Engel: het engeltje speelt een grote rol bij het Christendom, maar staat ook voor voorspoed

Hartje: het gelukshartje staat voor liefde, geluk en vriendschap

Geluksuiltje, staat voor wijsheid, wijsheid die hij niet alleen bezit maar wij allemaal. We hebben verschillende geluksuiltjes in onze collectie.

Het vergeet-me-nietje straalt bescheidenheid uit, waarschijnlijk door het formaat van het geluksbloemetje en bij de Stichting Alzheimer Nederland staat het vergeet-me-nietje symbool voor een toekomst zonder dementie.

Het regenboog gelukspoppetje is niet alleen voor de hele LGBTI+ en LGBTQIAP communitie, maar uiteraard voor iedereen.

Het boeddha gelukspoppetje is een teken voor geluk, blijheid, succes, welvaart en voorspoed.

Onze gelukssprookjes gelukspoppetjes, we hebben al de gelukskaartjes binnen, de gelukspoppetjes laten nog even op zich wachten, wist je dat het ongeveer een jaar duurt voor dat we het ontwerp dat we maken hier in huis hebben?

De matroesjka gelukspoppetjes staan voor bescherming van de moeder naar kind, is de ene theorie. De andere theorie is dat het gewoon een koosnaampje is voor een Russische boerin.

De ooievaar is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de geboorte van een baby. We hebben bij onze gelukspoppetjes een roze en blauwe variant geluks ooievaar en de "echte" geluks ooievaar.

Het hoefijzer staat voor geluk. Onze gelukspoppetjes brengen natuurlijk allemaal geluk, maar met het gelukshoefijzer dat aan de onderkant open staat, staat symbool voor het weggooien van het ongeluk, zodat je het geluk over houd.

Als we terug kijken in de geschiedenis dan gaat het klavertje vier terug tot in de Middeleeuwen en zou geluk brengen aan degene die het klavertje vier vindt.. De vier blaadjes van het klavertje zijn het symbool voor een perfecte eenheid van Liefde, Vertrouwen, Voorspoed en uiteraard voor Geluk. Omdat het zo'n mooie betekenis heeft is het ook altijd een bijzonder geluksartikel.

De meeste klavertjes die je tegenkomt zijn klavertjes met drie blaadjes, de klavertjes vier zijn een zeldzame variant en de blaadjes hebben verschillende betekenissen:

  • er is een blaadje voor hoop
  • een blaadje voor vertrouwen
  • een blaadje voor de liefde 
  • en uiteraard een blaadje voor geluk

"Zo trots als een pauw" was voor ons de inspiratie om een gelukspoppetje pauw te laten ontwerpen. De gelukspauw is inmmiddels een prachtig geluksartikel in onze gelukspoppetjes winkel. 

De regenboog, ook daar hebben we een gelukspoppetje van laten maken Guido, het regenboog gelukspoppetje. Het symbool van de regenboog is dat er aan het einde van de regenboog een pot met goud zou staan.

 

 

 

 

 

 

 

© 2015 - 2024 Gelukspoppetjes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel