De betekenis van gelukspoppetjes

Waar komen gelukspoppetjes vandaan? En wat betekenen ze eigenlijk?

Omdat er heel veel veschillende gelukspoppetjes zijn is het interessant om te kijken waar ze oorspronkelijk vandaan komen. De gelukspoppetjes in de vorm zoals we ze nu kennen, hebben ieder hun eigen betekenis gekregen. Zoals bijvoorbeeld het geluks lieveheersbeestje het teken is geworden tegen geweld!

Maar goed, de oorspronkelijke betekenis van de gelukspoppetjes kent 2 verschillende versies; de ene versie zegt dat de gelukspoppetjes oorspronkelijk komen van de stam van de Maya's komen en dat ze deze cadeau gaven aan hun dierbaren, zodat deze het gelukspoppetje onder hun kussen kunnen leggen om tijdens de slaap de zorgen weg te nemen.

De andere versie van de oorsprong van de gelukspoppetjes is dat ze uit Bangladesch komen en dat er een gelukspoppetje aan de kinderen wordt gegeven. Die kinderen zouden het gelukspoppetje onder hun kussen leggen, ook om hun zorgen weg te nemen.

Het lijkt er dus wel op dat alle versies de zelfde gedachte hebben.

Vandaag de dag gebruiken we de gelukspoppetjes juist overdag, een klein gebaar, bijvoorbeeld als traktatie, bedankje bij afscheid op school, aan een sleutelbos, bij een kaartje aan een zieke of geboorte, grabbelton cadeautjes of bedankje bij een bruiloft. Leuke kleine cadeautjes, dus redenen genoeg om altijd wat geluk op voorraad te hebben dan kun je altijd iemand blij maken, een klein gebaar, groot geluk! Dit is een klein kadootje met een groots gebaar. En behalve de originele houten gelukspoppetjes, zijn er ook echte zilveren en vergulde gelukspoppetjes en unieke gelukspoppetjes die we speciaal voor ons hebben laten maken, zodat u zeker weet dat u uniek geluk besteld!

En wat we steeds meer zien is dat er bij overlijden van een dierbare na de uitvaart bij de begrafenis of crematie een gelukspoppetje als aandenken mee wordt gegeven of bv dat iedereen een sleutelhanger met naam krijgt aan het gelukspoppetje, zodat de naam heel vaak wordt gezien. Het geeft dan dus ook veel troost.

Reizigers bevestigen deze gelukspoppetjes vaak aan hun backpack voor een voorspoedige reis, dus ook leuk om aan iemand te geven die een mooie reis gaat maken. We hebben daar bv leuke gelukskoffertjes voor, een wereldbol of een vliegtuigje.

Ontwerpster It`s a Mo!design is gevraagd om een serie kaarten te ontwerpen met deze leuke houten popjes. Maar daar is het niet bij gebleven. Nog steeds worden er leuke nieuwe hippe gelukspoppetjes artikelen bedacht door Mo en ons zodat er steeds nieuw geluk op de markt verschijnt!

Zo hebben we gelukspopjes-pennen, gelukspoppetjes notitieblokken, gelukskaartjes voor een geboorte, felicitatiekaartjes, beterschapskaarten en natuurlijk onze gelukspoppetjes sleutelhangers die we op maat voor je kunnen maken. Nu we ook de eigen unieke krasstickers hebben kan het voor de ontvanger ook erg leuk zijn om de boodschap op het gelukskaartje eerst weg te moeten krassen.

Er zijn "geluk ligt voor het oprapen" kaartjes. Deze kun je bestellen, er een gelukspoppetje aan maken en ergens neerleggen zodat je zeker weet dat die dag iemand een glimlach op zijn gezicht krijgt van een gelukspoppetje door jou ergens neergelegd!

Buiten de gewone gelukspoppetjes zijn er natuurlijk verschillende gelukspopjes die ook nog een speciale betekenis hebben:

Lieveheersbeestje: teken tegen geweld

Kikker: teken van vruchtbaarheid, maar ook voor rijkdom en voorspoed. In de Romeinse tijd gebruikte ze de kikker als een mascotte, ze dachten dat het kikkertje geluk bracht in je huis

Engel: het engeltje speelt een grote rol bij het Christendom, maar staat ook voor voorspoed

Hartje: het gelukshartje staat voor liefde, geluk en vriendschap

Geluksuiltje, staat voor wijsheid, wijsheid die hij niet alleen bezit maar wij allemaal. We hebben verschillende geluksuiltjes in onze collectie.

Het vergeet-me-nietje straalt bescheidenheid uit, waarschijnlijk door het formaat van het geluksbloemetje en bij de Stichting Alzheimer Nederland staat het vergeet-me-nietje symbool voor een toekomst zonder dementie.

Het regenoog gelukspoppetje is niet alleen voor de hele LGBTQIAP communitie, maar uiteraard voor iedereen.

Het boeddha gelukspoppetje is een teken voor geluk, blijheid, succes, welvaart en voorspoed.

Onze gelukssprookjes gelukspoppetjes, we hebben al de gelukskaartjes binnen, de gelukspoppetjes laten nog even op zich wachten, wist je dat het ongeveer een jaar duurt voor dat we het ontwerp dat we maken hier in huis hebben?

De matroesjka gelukspoppetjes staan voor bescherming van de moeder naar kind, is de ene theorie. De andere theorie is dat het gewoon een koosnaampje is voor een Russische boerin.

De ooievaar is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de geboorte van een baby. We hebben bij onze gelukspoppetjes een roze en blauwe variant geluks ooievaar en de "echte" geluks ooievaar.

Het hoefijzer staat voor geluk. Onze gelukspoppetjes brengen natuurlijk allemaal geluk, maar met het gelukshoefijzer dat aan de onderkant open staat, staat symbool voor het weggooien van het ongeluk, zodat je het geluk over houd.

Als we terug kijken in de geschiedenis dan gaat het klavertje vier terug tot in de Middeleeuwen. De vier blaadjes van het klavertje zijn het symbool voor een perfecte eenheid van Liefde, Vertrouwen, Voorspoed en uiteraard voor Geluk. Omdat het zo', mooie betekenis heeft is het ook altijd een bijzonder geluksartikel.

"Zo trots als een pauw" was voor ons de inspiratie om een gelukspoppetje pauw te laten ontwerpen. De gelukspauw is inmmiddels een prachtig geluksartikel in onze gelukspoppetjes winkel. 

De regenboog, ook daar hebben we een gelukspoppetje van laten maken Guido, het regenboog gelukspoppetje. Het symbool van de regenboog is dat er aan het einde van de regenboog een pot met goud zou staan.

 

 

 

 

 

 

 

© 2015 - 2021 gelukspoppetjes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel